zhaket logo

وضعیت سلامت سایت چیست؟

پنل وردپرس

11 دقیقه زمان مطالعه

سلامتی سایت یکی از فاکتورهای مهم برای همه ماست که باید آن را بطور همیشگی تحت نظر بگیریم و حواسمان باشد تا اتفاقات ناخوشایند موجب بهم خوردن شرایط سایتمان نشوند. وضعیت سلامت سایت یا Site Health Check یک ابزار ضروری و مهم در وردپرس بوده که در نسخه‌های جدیدتر وردپرس با آن آشنا شدیم. در این قسمت بخشی را برای مشخص کردن وضعیت کلی سلامتی سایت مشاهده می‌کنیم و از طرفی مواردی که باید بهبود یابند و مشکل در آن‌ها برطرف گردد می‌بینیم. به عبارتی دیگر به نوعی تجزیه و تحلیل و بررسی کامل سایت است. این بخش را مهم درنظر گرفته و به آن اهمیت دهید که موجب ارتقا و سالم ماندن سایتتان می‌شود.

امتیاز بررسی سلامت سایت وردپرس چیست؟

امتیاز یا نمره سلامت سایت یک ویژگی عالی در وردپرس است که مشکلات مختلف و امنیت آن را هدف قرار داده و اطلاعاتی پیرامون این مسائل به ما خواهد داد. این اطلاعات حاوی امتیازاتی است که با آن‌ها می‌توان صحت و وضعیت سایت را بطور کامل تشخیص داد. برای مشاهده این قسمت و امتیازاتی که دریافت کردید در پیشخوان وردپرس به قسمت ابزارها و سپس سلامت سایت مراجعه کنید تا نمره سلامتی سایت خود را ببینید.
در واقع این ویژگی یعنی وجود وضعیت سلامت سایت، شامل مجموعه‌ای از آزمایشات است تا بررسی کند که وبسایت با تنظیمات بهینه و جدیدترین نرم افزار سرور کار می‌کند یا خیر. این آزمایشات عموما در جهت امنیت بخش‌های مختلف سایت و عملکرد کلی آن انجام می‌شود.
به عنوان مثال آزمایشی که بررسی می‌کند وبسایت شما آخرین نسخه PHP را اجرا می‌کند یا خیر.

سلامت سایت وردپرس چه اهمیتی دارد؟

همانطور که گفتیم سلامت سایت وردپرسی یک فاکتور بسیار مهم در وردپرس است که در اختیار کاربران وردپرسی قرار گرفته است. مسلما این بخش عملکرد سایت را بطور کامل به ما نشان خواهد داد و ما ارزیابی خوبی از آن خواهیم داشت. این مسئله عموما در جهت بررسی سایت از نظر ایمنی، سئو و کارایی است و این سه قطعا اهمیت بالایی در سلامت سایت دارند. هر کدام از بخش‌ها را بطور مجزا در ادامه شرح خواهیم داد.

جدول خلاصه موارد لازم برای بررسی سلامت وردپرس

شماره عنوان توضیحات
1 سلامت سایت از نظر امنیت شامل شناسایی افزونه‌ها و پوسته‌های غیرفعال، تنظیم گواهینامه SSL و بروزرسانی افزونه‌ها و قالب‌ها است.
2 سلامت سایت از نظر سئو بهبود فاکتورهای سئو سایت مانند ساختار پیوندها و دسترسی موتورهای جستجو به محتوای سایت.
3 سلامت سایت از نظر کارایی شامل به‌روزرسانی نسخه PHP، بهینه‌سازی افزونه‌ها، و بهبود عملکرد سرور و درخواست‌های HTTPS است.
4 خرید هاست مناسب انتخاب هاست مناسب برای سئو و عملکرد بهتر سایت.
5 نصب SSL / HTTPS در سایت نصب گواهینامه SSL برای ایجاد ارتباط امن و افزایش اعتماد کاربران.
6 بروز رسانی وردپرس انجام بروزرسانی‌های منظم وردپرس و افزونه‌ها برای حفظ امنیت و بهبود عملکرد سایت.
7 استفاده از قالب ها و افزونه‌های معتبر استفاده از افزونه‌ها و قالب‌های معتبر از منابع شناخته‌شده برای جلوگیری از مشکلات امنیتی و عملکردی.
8 استفاده از MySQL یا MariaDB بروز نگه داشتن پایگاه داده MySQL یا MariaDB برای عملکرد درست ذخیره‌سازی داده‌ها.
9 استفاده از آخرین نسخه PHP استفاده از آخرین نسخه PHP برای بهبود عملکرد سایت وردپرسی.
10 فعال سازی به روزرسانی‌های خودکار تنظیم بروزرسانی خودکار برای وردپرس، افزونه‌ها و قالب‌ها برای حفظ سلامت سایت.
11 فعال کردن Reset API استفاده صحیح از معماری REST API برای برقراری ارتباط استاندارد با سرویس‌های دیگر.
12 اطمینان از نصب ماژول‌های PHP نصب ماژول‌های PHP ضروری برای عملکرد صحیح وردپرس مانند Curl، Json، Fpm و غیره.
13 غیر فعال کردن اشکال زدایی در وردپرس غیرفعال کردن حالت اشکال زدایی وردپرس بعد از رفع مشکلات برای جلوگیری از تأثیر منفی بر سایت.

1. سلامت سایت از نظر امنیت

امنیت مسئله بسیار مهمی در عملکرد سایت به شمار رفته و از طرفی هم روی سئوی سایت تاثیرگذار است و هم ذهنیت کاربران را تغییر می‌دهد. اگر سایت خود را از نظر امنیتی بررسی نکرده و به آن توجه نکنید قطعا این بیخیالی موجب از بین رفتن تدریجی و مشکلات متعددی در آن خواهد شد. این مسئله از دیدگاه وضعیت سلامت سایت بصورت زیر است:

  • شناسایی افزونه‌های غیرفعال و حذف آن‌ها
  • حذف پوسته‌های غیرفعال و به دردنخور در سایت
  • نادیده گرفتن گواهینامه SSL
  • تنظیم سایت برای عملیات اشکال زدایی
  • عدم برقراری ارتباط با مخزن وردپرس
  • عدم بروزرسانی افزونه وردپرس و قالب

2. سلامت سایت از نظر سئو

سئوی سایت مسئله مهم دیگری است که در سلامت سایت بسیار مهم است. اگر سایت از نظر فاکتورهای سئو در شرایط خوبی نباشد قطعا در این بخش به شما اطلاع داده خواهد شد. این مشکلات اعم از عدم نمایش نظرات در یک صفحه، عدم دسترسی موتورهای جستجو به محتوای وب سایت، نبودن نام پست در ساختار پیوندها و …خواهد بود.

3. سلامت سایت از نظر کارایی

کارایی و عملکرد سایت تأثیر مستقیم بر تجربه کاربری و موفقیت آن دارد. برای بهبود عملکرد، لازم است نسخه PHP به‌روز باشد، افزونه‌ها بهینه و ضروری باشند، وردپرس به آخرین نسخه ارتقا یابد، منطقه زمانی پیش‌فرض PHP به‌درستی تنظیم شود، سرور SQL به‌روزرسانی شود و پشتیبانی کامل از UTF-8 فراهم باشد. همچنین، عملکرد صحیح رویدادهای زمان‌بندی‌شده، درخواست‌های HTTPS، و دسترسی به REST API اهمیت دارد. توجه به این موارد باعث افزایش سرعت، امنیت، و کارایی سایت می‌شود و مشکلات فنی را به حداقل می‌رساند.

نحوه بررسی سلامت سایت در وردپرس

درباره ویژگی‌ها و موارد تاثیرگذار بر سلامتی سایت گفتیم حالا در ادامه به نحوه مشاهده و بررسی سلامت سایت در وردپرس می‌پردازیم. برای این منظور به پیشخوان وردپرس رفته و گزینه ابزارها را بیابید. از قسمت ابزارها >> سلامت سایت را کلیک کنید و وارد آن شوید:

همانطور که ملاحظه می‌کنید تمامی اطلاعات مربوط به سلامتی سایت شما در دو تب وضعیت و اطلاعات قابل مشاهده است. می‌توانید با باز کردن هر قسمت جزئیات آن را نیز مشاهده کرده و متوجه شوید که دقیقا چه بخشی از سایتتان نیازمند بهبود و بهینه سازی است. مشکلات را بصورت مشکلات بحرانی، بهبودهای پیشنهادی، آزمایش‌های قبول شده خواهیم دید. این تمام آن چیزی است که باید به آن توجه کرده و بهبود را براساس آن حتما انجام دهیم.

چه عواملی بر سلامت سایت تاثیر می‌ گذارد؟

حال نوبت به این امر می‌رسد که ببینیم چه عواملی بر سلامت سایت ما تاثیرگذار است؟ با فهمیدن این موارد می‌توانیم قدم‌هایمان را درست برداریم. در ادامه به این عوامل می‌پردازیم.

1. خرید هاست مناسب

قطعا اولین قدم قبل از ساخت یک وبسایت، خرید هاست مناسب است. برخی تصور می‌کنند، چون اوایل کارشان است و مبتدی هستند نیازی به تهیه یک هاست مطلوب و استاندارد ندارند و این یک اشتباه است! در همان ابتدا اگر برای کارتان ارزش و اعتبار قائل هستید، حتما از یک میزبانی استاندارد و با سرعت خوب استفاده کنید. این مسئله خود در سلامت سایت بسیار مهم است زیرا تاثیر بسزایی در سئو و عملکرد سایت دارد و این دو دقیقا فاکتورهایی هستند که بر سلامتی بسیار اثرگذارند. در نتیجه پیشنهاد می‌کنیم که حتما از سرویس‌های مناسب و استاندارد استفاده نمایید.

حتما مطالعه کنید: آموزش نصب وردپرس در هاست

2. نصب SSL / HTTPS در سایت

گواهینامه SSL یک گواهی امنیتی برای سایت‌هاست که روی دامنه نصب شده و سایت را در حالت ایمن با پروتکل https قرار می‌دهد. در حال حاضر بسیاری از سرویس دهنده‌ها این پروتکل را به مشتری خود پیشنهاد می‌دهند و قابل اجراست که خود موجب احساس امنیت و اطمینان مخاطب و مشتری شده و از این رو در زمان خرید با اعتماد می‌خرد. مسئله‌ای که در امنیت تاثیرگذار باشد یکی از فاکتورهای مهم در سلامت سایت وردپرسی شماست در نتیجه آن را نادیده نگیرید.

حتما مطالعه کنید: آموزش نحوه نصب SSL در وردپرس

3. بروز رسانی وردپرس

از فاکتورهای بسیار مهم در وضعیت سلامت سایت، بروزرسانی وردپرس است. وردپرس بطور منظم هسته خود را بروز می‌کند و در هر بروزرسانی بسیاری از خطاها رفع شده و تغییراتی خلق می‌شوند. شما نیز مطابق با این مسئله باید حواستان به بروزرسانی منظم سایت باشد زیرا این مسئله امنیت و عملکرد درست سایت را تضمین می‌کند. نه تنها بروزرسانی هسته وردپرس بلکه بروز کردن قالب و افزونه‌ها نیز از واچبات است و در سلامتی سایت بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

4. استفاده از قالب ها و افزونه های معتبر و مطمئن وردپرس

یکی دیگر از فاکتورهای اساسی نصب قالب وردپرس و افزونه‌های استاندارد و کاملا مطمئن است. اگر افزونه و قالب شما متفرقه باشد قطعا استانداردهایی در آن رعایت نشده و از این رو ممکن است موجب آسیب سایت شما گردد و این مسئله به شدت سلامتی سایت را به خطر می‌اندازد. پس حتما قالب و افزونه وردپرس را از مخزن وردپرس یا مارکت‌های استاندارد و سرشناس دریافت کنید.

این مقاله را حتما بخوانید
5 توصیه کلیدی برای مدیریت نقش کاربران در وردپرس

5. استفاده از MySQL یا MariaDB

همانطور که می‌دانید وردپرس تمامی اطلاعات سایت را داخل پایگاه داده ذخیره و نگهداری می‌کند که عموما این پایگاه داده MySQL یا MariaDB است. قطعا مسئله‌ای که بسیار حائز اهمیت است، بروز بودن این دو نرم‌افزار است. یعنی همیشه باید بروز باشند که تمامی اطلاعات را با صحت و سلامت کامل در آن ذخیره کنیم. برای دریافت اطلاعات از پایگاه داده خود در همان بخش سلامت سایت در وردپرس روی گزینه پایگاه داده بزنید تا اطلاعات آن را مشاهده نمایید:

مشاهده اطلاعات پایگاه داده

اگر نسخه mysql شما قدیمی است حتما باید از هاست آن را به آخرین نسخه بروز کنید یا از میزبان خود بخواهید تا این مسئله را مدیریت کند.

6. استفاده از آخرین نسخه PHP

مسئله دیگری که باید به آن توجه کرد، نسخه php است. وردپرس نیازمند آخرین نسخه php است تا عملکرد درستی ارائه دهد. این نسخه با کمک پنل هاست قابل تغییر است اما چنانچه چنین امکانی وجود ندارد قطعا باید به سرویس دهنده خود اطلاع دهید تا این مسئله را حل کند. متناسب نبودن و بروز نبودن نسخه php موجب اختلال در سلامت سایت خواهد شد.

حتما مطالعه کنید: بهترین نسخه PHP برای وردپرس کدام است؟

7. فعال سازی به روزرسانی های خودکار وردپرس

سایت وردپرس نیازمند بروزرسانی‌های متعددی از جمله افزونه‌ها، قالب و سایر ماژول‌هاست که قطعا باید در زمان مشخص خود انجام شود. برای اینکه عملکرد بروزرسانی در زمان مقرر انجام شود بهتر است تا بروزرسانی خودکار را فعال کنید. برای این منظور سه روش وجود دارد:

  • فعال سازی آپدیت خودکار از پیشخوان وردپرس
  • استفاده از افزونه برای فعال سازی بروزرسانی خودکار
  • فعال کردن بروزرسانی خودکار بصورت دستی

فعال سازی آپدیت خودکار از پیشخوان وردپرس

از بخش پیشخوان وردپرس وارد قسمت بروزرسانی‌ها می‌شویم. دراین بخش می‌توانید بروزرسانی‌های خود را به حالت اتوماتیک تغییر دهید. در واقع تمامی بروزرسانی‌ها و عملکرد آن‌ها در همین قسمت قابل ملاحظه و مدیریت است.

بروزرسانی خودکار وردپرساستفاده از افزونه برای فعال سازی بروزرسانی خودکار

قطعا کمک گرفتن از افزونه‌ها دست شما را در بروزرسانی بازتر کرده و کنترل بیشتری به شما خواهد داد. به عنوان نمونه یکی از این افزونه‌ها، افزونه Easy Updates Manager است که تخصص عجیبی در مدیریت بروزرسانی‌ها دارد. کافیست افزونه را نصب کرده و سپس از بخش updates options در افزونه مدیریت بروزرسانی‌ها را به راحتی انجام دهید.

فعال کردن بروزرسانی خودکار بصورت دستی

در این روش کار کاملا به صورت دستی و با وارد کردن کدها انجام می‌شود. کد زیر را به فایل wp-config.php اضافه کنید:

define( ‘WP_AUTO_UPDATE_CORE’, true );

با ورود این کد تمامی گزینه‌های بروزرسانی بصورت یک جا فعال می‌شود و چنانچه تمایل داشته باشید بروزرسانی مشخصی انجام دهید با این قطعه کد امکانپذیر نیست زیرا ممکن است باعث بروز مشکلاتی در سایت شود. برای اینکه این مشکل را برطرف کنیم کافیست قطعه کد زیر را به فایل functions.php اضافه کنیم یا با کمک افزونه wp code، قطعه کد را اضافه کنیم:

add_filter( ‘allow_dev_auto_core_updates’, ‘__return_false’ );

8. Reset API را فعال کنید

همانطور که می‌دانید Rest API سبک معماری گونه‌ای است که نحوه ارتباط سایت شما با سایر سرویس‌ها را تعیین می‌کند. مثلا فرض کنید ما می‌خواهیم ارتباطی را بین سایت خود و یک سرویس تحلیلی گوگل برقرار کنیم، قطعا این معماری کارمان را پیش خواهد برد. قطعا وجود استاندارد و استفاده صحیح از آن می‌تواند تاثیر بسزایی در سلامت سایت وردپرسی داشته باشد پس حواستان باشد که در این راستا بطور استاندارد از این مورد بهره ببرید.

9. اطمینان از نصب ماژول های PHP

معمولا برای نصب سریع و استاندارد سرور برای وردپرس نیاز به استفاده از برخی ماژول‌ها داریم اما باید اطمینان داشته باشیم که این ماژول‌ها به درستی نصب شده‌اند وگرنه همین مسئله تاثیر منفی بسزایی بر سلامت سایت خواهد گذاشت. در واقع این ماژول‌ها نصب می‌شوند که بهترین عملکرد را به ما بدهند نه اینکه شرایط را وخیم‌تر کنند. برای نصب ماژول‌های PHP لازم است اول بررسی کنیم سرور اصلی ما چیست. سپس بر همین اساس ممکن است ماژول مورد استفاده، برای هر کاری متفاوت باشد. معمولا ماژول‌های زیر باید نصب شوند:

  • Cmath: قابل استفاده برای عملیات ریاضی
  • Cli: قابل استفاده توسط اسکریپت‌های پوسته
  • Curl: قابل استفاده برای برنامه‌های وردپرس.
  • Dom: می‌تواند در ماژول نقشه سایت مورد استفاده قرار گیرد. علاوه بر آن می توان برای اعتبارسنجی محتوای ویجت متنی و پیکربندی خودکاراستفاده گردد.
  • Fileinfo: جهت دریافت اطلاعات فایل آپلود شده در وردپرسی
  • Filter: جهت فیلتر کردن ورودی های کاربر
  • Hash: برای هش کردن اطلاعات سایت
  • Fpm: برای افزایش کیفیت و عملکردپی اچ پی
  • Gd: برای کار بر روی تصاویر و تغییر اندازه تصاویر
  • Iconv: برای تبدیل کاراکترهای متنی در وردپرس
  • Json: مدیریت برنامه ها و اتصالات موبایل
  • Libsodium: برای درک بهتر حروف فارسی و زبان های دیگر
  • Mysql: وردپرس و اتصال به پایگاه داده
  • Openssl: مدیریت درخواست های اس اس ال
  • Opcache: کش کردن فایل های پی اچ پی
  • Xml: ساخت نقشه سایت
  • Zip: ایجاد و مدیریت فایل های فشرده با وردپرس
  • Gettext: برای دریافت اطلاعات فایل ترجمه
  • Date: برای دریافت اطلاعات تاریخ و زمان
  • Exif: با ابرداده های ذخیره شده در تصاویر کار می کند.
  • Mbstring: برای مدیریت صحیح متن UTF 8 استفاده می شو
  • Bcmath: برای ریاضیات دقیق دلخواه استفاده می شود
  • Gd: اگر Imagick نصب نشده باشد، از کتابخانه گرافیک GD استفاده می شود.
  • Intl: فعال کردن برای انجام عملیات آگاه از منطقه
  • Zlib: فشرده سازی فایل های Gzip
  • ssh2: امکان دسترسی به منابع ماشین راه دور را فراهم می‌کند.
  • ftp: دسترسی به سرورهای فایلی که پروتکل انتقال فایل (FTP)

10. غیر فعال کردن اشکال زدایی در وردپرس

بخش debug یا اشکال زدایی قسمت مفیدی برای تشخیص اتفاقاتی است که در سایت رخ می‌دهد و به ما نشان می‌دهد تا بتوانیم راحت‌تر آن را برطرف کنیم اما در زمان‌هایی که نیاز به آن نداریم باید این حالت را غیرفعال کنیم تا تاثیر منفی بر سلامت سایت نگذارد. برای اینکه بتوانید این حالت را در وردپرس از غیرفعال کنید، کافیست به هاست خود مراجعه کرده و از بخش روت هاست یعنی public_html به قسمت  wp-config.php رفته و آن را به حالت ویرایش درآورید و حالا به دنبال کد زیر باشید:

define( ‘WP_DEBUG’, true );

define( ‘WP_DEBUG’, false );

برای غیرفعال کردن حالت اشکال زدایی، گزینه True را به false تغییر دهید.

جمع بندی

وضعیت سلامت سایت وردپرسی یک بخش کاملا مهم و در واقع تحلیلی در پیشخوان وردپرس است که از تمام اتفاقات و بهبودها ما را باخبر می‌سازد. این بخش بر سه حوزه سئو، عملکرد سایت و امنیت تمرکز داشته و به طرق مختلف این موارد را به ما گوشزد می‌کند. در این مقاله ما نیز با کمک این سه بخش که در واقع بخش‌های مهم و بنیادی در وردپرس هستند به عواملی که باید در سلامت سایت درنظر گرفت، پرداختیم. تمامی مواردی که به سلامت سایت کمک می‌کنند عبارت است از:

  • خرید هاست مناسب
  • نصب SSL / HTTPS در سایت
  • بروز رسانی وردپرس
  • استفاده از قالب ها و افزونه های معتبر و مطمعن وردپرس
  • استفاده از MySQL یا MariaDB
  • استفاده از آخرین نسخه PHP
  • فعال سازی به روزرسانی های خودکار وردپرس
  • API Rest را فعال کنید
  • اطمینان از نصب ماژول های PHP
  • غیر فعال کردن اشکال زدایی در وردپرس

تمامی موارد بالا را بطور کامل در مقاله شرح دادیم و پیشنهاد می‌شود چنانچه می‌خواهید سایتی سالم و حرفه‌ای داشته باشید حتما به آن توجه نمایید.

سوالات متداول

چگونه سرعت سایت خود را افزایش دهم؟

چرا سایت من به درستی بارگذاری نمی‌شود؟

چرا سایت من در نتایج جستجو به خوبی دیده نمی‌شود؟


نویسنده بهاره کوهستانی

سایر مقالات نویسنده

بهاره کوهستانی یک نویسنده و کارشناس حرفه‌ای در حوزه وردپرس است که با چندین سال تجربه، مقالات آموزشی و راهنماهای کاربردی متعددی را برای کاربران منتشر کرده است. مطالب او به کاربران کمک می‌کند تا با بهره‌گیری از ابزارها و تکنیک‌های نوین، سایت‌های خود را به سطح بالاتری ارتقا دهند.

مطالب مشابه

0

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ارسال دیدگاه