zhaket logo

تفاوت‌های آنالیتیکس Universal و GA4

دیجیتال مارکتینگ

5 دقیقه زمان مطالعه

گوگل آنالیتیکس ابزاری قدرتمند است که به کسب و کارها کمک می‌کند تا با تجزیه و تحلیل داده‌‌ها، عملکرد وب سایت خود را بررسی کنند و در صورت نیاز آن را بهبود دهند. با توجه به اینکه از اکتبر ۲۰۲۰ نسخه جدید آن (GA4) به بازار عرضه شده است و نسخه یونیورسال گوگل آنالیتیکس تنها تا ۱ جولای ۲۰۲۳ اعتبار دارد، این پرسش در ذهن فعالان دیجیتال مارکتینگ به وجود آمده که گوگل آنالیتیکس 4 چه تفاوتی با نسخه قبلی (Universal) دارد.

بر همین اساس، ما در این مقاله قصد داریم تا به‌طور کامل ویژگی‌های گوگل آنالیتیکس 4 (GA4) را به شما معرفی کنیم و بررسی کنیم که میان نسخه جدید آنالیتیکس با گوگل آنالیتیکس یونیورسال چه تفاوت‌هایی وجود دارد. پس حتما تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

 

گوگل آنالیتیکس یونیورسال و GA4 چه فرق هایی با یکدیگر دارند؟

با وجود اینکه GA4 و گوگل آنالیتیکس یونیورسال، هر دو با هدف تحلیل و بررسی داده‌ها در اختیار ما قرار گرفته‌اند، اما تفاوت‌های مهمی میان آن‌ها وجود دارد؛ از جمله:

  1. در نسخه یونیورسال، به مدت زمانی که کاربر به شکل فعال در وب سایت حضور داشته باشد «سِشِن» گفته می‌شود؛ اما در نسخه GA4، هر زمان که ایونت Session_Start، یک Session ID بسازد، یک «سِشِن» ایجاد می‌شود. در هر دو نسخه اگر کاربر برای نیم ساعت در وب سایت بماند ولی هیچ فعالیتی نداشته باشد، سِشِن مربوط به او بسته می‌شود.
    مشکلی که در رابطه با مفهوم سِشِن در نسخه یونیورسال وجود داشت این بود که اگر کاربران برای زمان زیادی در وب سایت حضور داشتند، نمی‌توانستیم آمار دقیقی از میزان حضور آن‌ها در اختیار داشته باشیم؛ زیرا در گوگل آنالیتیکس یونیورسال، اگر کاربر تا ساعات نیمه‌شب در وب سایت باشد یک سِشِن جدید برای او ایجاد می‌شود. خوشبختانه این مشکل در نسخه 4 گوگل آنالیتیکس برطرف شده و می‌توانیم داده‌های خود را با دقت بیشتری تحلیل کنیم.
  2. در نسخه یونیورسال، هر زمان که یک کاربر وارد وب سایت ما شود و بدون هیچ فعالیتی از آن خارج شود، یک «بانس ریت» اتفاق می‌افتد. این مفهوم در GA4 تغییر کرده و به درصد سِشِن‌هایی که انگیج سِشِن نشده‌اند، «بانس ریت» گفته می‌شود. در GA4 اگر کاربر کمتر از ۱۰ ثانیه در وب سایت باشد یا بدون اینکه صفحه یا ایونتی در وب سایت ببیند از وب سایت خارج شود، بانس ریت اتفاق می‌افتد.
  3. یکی از مهم‌ترین تغییراتی که آنالیتیکس 4 نسبت به نسخه یونیورسال داشته است، تغییر طراحی کاربری (UI) آن بوده‌ است. اگر با محیط گوگل آنالیتیکس یونیورسال آشنایی داشته باشید، هنگام مواجهه با محیط کاربری GA4 متوجه می‌شوید که تعدادی از منوها حذف شده‌اند و تعدادی دیگر نیز با یکدیگر ترکیب شده‌اند. این ویژگی باعث شده تا تجربه کاربری بهبود پیدا کند و دیگر خبری از آن Home شلوغ و گیج‌کننده نباشد.
  4. یونیورسال آنالیتیکس در اکثر گزارش‌ها مجموع کاربران را ملاک قرار می‌دهد (به عنوان Users نمایش داده می‌شوند)، در حالی که GA4 روی Users (کاربران) فعال تمرکز می‌کند. بنابراین، در حالی که عبارت Users یکسان به نظر می رسد، محاسبه این معیار بین نسخه یونیورسال و آنالیتیکس 4 متفاوت است؛ زیرا UA از تعداد کاربران و GA4 از (Active Users) کاربران فعال استفاده می‌کند.
  5. در گوگل آنالیتیکس GA4، می‌توانیم فعالیت کاربران خود را به‌صورت لحظه‌ای مشاهده کنیم. این قابلیت که دیباگینگ نام دارد، تا پیش از این در گوگل آنالیتیکس فراهم نبود.

 

 

تفاوت‌های اصلی این دو ابزار در چیست؟

برای آنکه بتوانیم درک بهتری از نسخه جدید آنالیتیکس داشته باشیم و به شکلی موثر از این ابزار استفاده کنیم، باید با تفاوت‌های اصلی میان GA4 و یونیورسال آشنا باشیم. این موارد عبارتند از:

  • نسخه GA4 از دستگاه‌های مختلف پشتیبانی می‌کند.
  • از آنجایی که نسخه دسکتاپ و موبایل از تکنولوژی متفاوتی برخوردار هستند، شیوه ردیابی داده‌ها در آن‌ها نیز متفاوت است. در نسخه یونیورسال، به‌سختی می‌توان داده‌های تلفن همراه را ردیابی و تحلیل کرد؛ زیرا برای دستگاه‌های موبایل به نسخه متفاوتی از گوگل آنالیتیکس نیاز است. این موضوع در نسخه GA4 برطرف شده و تنها با یادگیری نحوه نصب GA4 و ساخت یک اکانت می‌توانیم فعالیت کاربران در دستگاه موبایل و دسکتاپ را تحلیل و بررسی کنیم.
  • نسخه GA4 به شکلی یکپارچه داده‌ها را جمع‌آوری می‌کند.
  • نسخه جدید گوگل آنالیتیکس این امکان را برای ما فراهم کرده تا بتوانیم تمام روش‌های جمع‌آوری داده را یکپارچه کنیم و همه اطلاعات را در فرمت «Event» قرار دهیم. به‌عنوان مثال، با وصل کردن آنالیتیکس به گوگل ادز می‌توانیم به داده‌های خود در گوگل ادز نیز دسترسی داشته باشیم و هنگام تحلیل کسب و کار خود از آن‌ها نیز استفاده کنیم.
  • هر Event می‌تواند شامل انواع مختلفی از اطلاعات باشد؛ به همین خاطر برای آنکه بتوانیم با دقت بیشتری داده‌ها را تحلیل کنیم، باید تنظیمات مربوط به هر Event را به‌درستی انجام دهیم.
  • شیوه نمایش داده‌ها (View) در GA4 تغییر کرده است.
  • در گوگل آنالیتیکس 4، نحوه نمایش داده‌ها تغییر کرده است؛ به‌صورتی که ما در این نسخه می‌توانیم راحت‌تر اطلاعات مربوط به هر Event را مشاهده کنیم و دقیق‌تر آن‌ها را تحلیل کنیم. علاوه‌بر این، ما در GA4 می‌توانیم گزارش‌ها را بسته به نیاز و اولویت خود شخصی‌سازی کنیم. این قابلیت درک داده‌ها را راحت‌تر می‌کند و باعث می‌شود تا سریع‌تر بتوانیم روند پیشرفت کسب و کار خود را بررسی کنیم.
    نسخه GA4 دید تازه‌ای در رابطه با تجزیه و تحلیل داده‌ها به ما می‌دهد.
این مقاله را حتما بخوانید
Semrush بهتر است یا Ahrefs؟

گوگل با انتشار نسخه 4 آنالیتیکس باعث شده تا کار کردن با این ابزار برای ما راحت‌تر شود. در واقع با توجه به امکانات تازه‌ای که در GA4 در اختیار داریم، می‌توانیم از زاویه جدیدی به فرایند تحلیل داده‌ها نگاه کنیم و فارغ از نوع کسب و کارمان، گزارش‌های خود را شخصی‌سازی کنیم.

بهترین آموزش برای یادگیری GA4 چیست؟

اگر در حوزه دیجیتال مارکتینگ فعالیت دارید، لازم است که بدانید گوگل آنالیتیکس یونیورسال تنها تا ۱۰ تیرماه سال جاری قابل استفاده است و از آن تاریخ به بعد، باید از نسخه جدید گوگل آنالیتیکس (GA4) استفاده کنید. با توجه به تخصصی بودن ابزار GA4 و امکانات متنوع آن، مهم است که به شیوه‌ای صحیح و کاربردی نحوه کار با آن را یاد بگیرید؛ در همین راستا، ما تصمیم گرفته‌ایم تا با هدف تربیت متخصصان دیجیتال مارکتینگ، در دوره‌ای جامع هرآنچه مربوط به ابزار GA4 می‌شود را به شما آموزش دهیم. به همین خاطر قصد داریم دوره آموزش ga4 که در آن به صورت تخصصی به آموزش آنالیتیکس ga4 و یونیورسال پرداخته شده است به شما عزیزان معرفی کنیم. در این دوره با بهترین متخصص در این حوزه می‌توانید این ابزار کاربردی را به صورت کاملو جامع یاد بگیرید.

با توجه به اینکه مدرسان این دوره از حرفه‌ای‌ترین متخصصان حوزه دیجیتال مارکتینگ هستند و تمام آموزش‌ها به شیوه‌ای کاربردی تدریس می‌شوند، شرکت در دوره آموزش گوگل آنالیتیکس GA4 + تگ منیجر فرصتی است که نباید آن را از دست دهید.


نویسنده سینا عباسی

سایر مقالات نویسنده

سینا عباسی، مدیر سئو ژاکت، بیش از 7 ساله که به‌صورت تخصصی در حوزه سئو فعالیت می‌کند. وی مدرس و مشاور سئوی کسب و کارهای اینترنتی می‌باشد. سینا عباسی با تخصص و تجربه‌ای که در حوزه سئو دارد، نگاه شما را به آموزش سئو در دنیای دیجیتال مارکتینگ تغییر می‌دهد.

مطالب مشابه

0

دیدگاه ها

ارسال دیدگاه

ارسال دیدگاه