در طول چند سال گذشته، گوگل به شدت بر اهمیت رمزگذاری HTTPS برای وبسایتها تأکید کرده است. طبق گفته گوگل، پروتکل HTTPS روی رتبه موتورهای جستـجو تأثیـر مثبت میگذارد و سایتهای HTTP به عنوان (ناامن) نامگذاری خواهند شد.
هدف گوگل و شرکتهای بزرگ اینترنتی، بالا بردن امنیت وب و از بین بردن پروتکلهای قدیمی و ناامن (HTTP) است… به همین منظور در این مقاله قصد داریم نگاهی به HTTPS و افزایش سطح ایمنی وبسایت بیاندازیم و آن را بررسی کنیم.
پروتکل HTTPS
پروتکل Hypertext Transfer Protocol Secure یا به صورت خلاصه شده، HTTPS یک پروتکل امن ارتباطی برای انتقال اطلاعات در شبکههای کامپیوتری به ویژه اینترنت است. مهمترین اهداف برای استفاده از HTTPS تعیین هویت وبسایت، حفاظت از حریم خصوصی و یکپارچگی انتقال دادهها است.
در ابتدا این پروتکل فقط برای انجام تراکنشهای بانکی و ارسال ایمیلهای مهم استفاده میشد اما با گذشت زمان، استفاده از این پروتکل افزایش چشم گیری یافت.
پروتکل HTTPS چه مزایا و معایبی دارد؟
مزایا: از مزایای پروتکل HTTPS میتوان به افزایش سرعت انتقال دادهها و امنیت بالا اشاره کرد. همچنین پروتکل HTTPS را میتوان یکی از مهمترین فاکتورهای SEO نام برد؛ اما مزیت اصلی HTTPS در زمینه امنیت است… زیرا از اطلاعات و حریم خصوصی کابران در برابر هکرها محافظت میکند، به همین منظور میتواند اعتماد کاربران و مشتریان را افزایش دهد.
معایب: یکی از معایب این پروتکل، دشوار بودن انتقال لینکها از HTTP به HTTPS و موارد فنی است که خیلی از مبتدیان را با مشکل مواجه کرده. همچنین این پروتکل ممکن است سرعت بارگذاری وبسایت را کاهش دهد (البته محدودیت اینترنت ایران را میتوان دلیل این مشکل دانست.)
پروتکل HTTPS چگونه وبسایت را امن میکند؟
- یک مرورگر برای اتصال به یک وبسایت (وب سرور) با پروتکل HTTPS درخواست میفرستد و از وبسایت میخواهد خودش را معرفی کند.
- وبسایت یک کپی از گواهی SSL برای مرورگر میفرستد.
- مرورگر هویت و اعتبار گواهی را بررسی میکند تا مطمئن شود گواهی SSL معتبر است یا خیر.
- اگر گواهی SSL معتبر باشد، وبسایت (وب سرور) تاییدیه دیجیتالی را بررسی و امضا میکند تا وبسایت به صورت رمزگذاری HTTPS شروع به نمایش کند.
- دادههای رمزگذاری شده توسط کاربر، بین مرورگر و وبسرور به اشتراک گذاشته میشود.
آیا HTTPS وبسایت را کاملاً امن میکند؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که HTTPS فقط یکی از فاکتورهای تامین امنیت است تا از اطلاعات کاربران و وبسایت شما محافظت کند، اما اگر شما فاکتورها و موارد دیگر امنیتی را رعایت نکنید، استفاده از HTTPS تقریباً بیفایده است.
بررسی وضعیت پروتکل HTTPS
برای بررسی وضعیت پروتکل HTTPS به ابتدای آدرس سایت خود در مرورگر (https://) اضافه کنید… اگر یک قفل سبز را در کنار (https://) مشاهده کردید، به این معنا است که وبسایت شما امن است و از این پروتکل استفاده میکند.
اگر قفل سبز را مشاهده نکردید، لازم است برای دریافت HTTPS اقدام کنید. همانطور که گفتیـم، HTTPS از طریق گواهی SSL بدست میآید و برای استفاده از این پروتکل در وبسایت، شما باید یک گواهینامه SSL را خریداری یا از گواهینامههای رایگان استفاده کنید و پس از دریافت گواهی، آن را روی سرور وبسایت نصب کنید.
همچنین پیشنهاد میکنیم از افزونه iTheme security برای افزایش امنیت استفاده کنید.
کلام پایانی …
اگر وبسایت شما هنوز از پروتکل HTTPS استفاده نمیکند، بهتر است همین امروز به فکر آن باشید و وبسایت خود را امن کنید و از ویژگی مفید آن لذت ببرید.
نویسنده: حسین دهنوی
نویسنده ژاکت
سایر مقالات نویسنده